Image of the inside of Chat Noir

Om Chat Noir

Chat Noir, som betyr «svart katt», ble etablert som et litterært kabaretteater av sangeren Bokken Lasson og skribenten Vilhelm Dybwad i Oslo i 1912.

Bokken Lasson var blitt kjent med denne teaterformen etter flere reiser i Europa og fra besøk i Paris, der hun blant annet hadde opplevd den kjente artisten Yvette Guilbert på kabaretscenen Le Chat Noir, sammen med Vilhelm Dybwad på slutten av 1800-tallet.

Chat Noir åpnet dørene 1. mars 1912, i Tivolihaven, den gangen Oslo fortsatt het Kristiania. Inngangen til Tivoli lå i Stortingsgaten, der Høyres Hus ligger i dag.

Bokken Lasson ledet kabareten fra 1912 til 1917. Teatret ble raskt en kulturell møteplass, hvor artister som Christian og Oda Krogh (Bokkens søster) var sentrale. Det var deres sønn, Per Krogh, som malte de første scenedekorasjonene, og i 1913 ble den første revyen, med navnet «1913», satt opp.

Fra scenen fikk publikum også oppleve forestillinger der Herman Wildenvey og Arnulf Øverland leste dikt, mens Vilhelm Dybwad komponerte sanger som Bokken Lasson fremførte. I 1916 kom også Lalla Christensen, som senere ble kjent under navnet Lalla Carlsen, til teatret og fremførte barnesanger. Hun var engasjert ved Chat Noir helt frem til 1947.

Det var først da visesanger og revyartist Victor Bernau overtok ledelsen på 1920-tallet at Chat Noir ble et fast revyteater. I 1927 flyttet scenen til teaterbygningen i Tivoli, der de holdt til de neste 10 årene. Det var i denne perioden at Leif Juster debuterte, i Chat Noirs høstrevy i 1930.

Siden 1937 har Chat Noir holdt til i de samme lokalene som i dag, i Klingenberggata i Oslo sentrum. Teatret fikk omfattende skader i en brann i 1963, men etter rehabilitering ble teatret gjenåpnet i 1964. Fra 1971 ble Chat Noir leid av Oslo kommune, og scenen ble benyttet til ulike revyer, musikaler og teateroppsetninger. I 1996 ble Chat Noir igjen et privatteater, og siden høsten 2010 har Thalia Teater og Bjørn Heiseldal vært ansvarlig for driften av teatret og den historiske scenen.

Opp gjennom årene har teatret vært ledet av sentrale navn innen norsk revy og underholdning; Einar Rose, Ernst Diesen, Jens Book-Jenssen, Egil Monn-Iversen, Einar Schanke, Tom Sterri og i dag Vegar Foss Andersen.

En lang rekke norske artister har regelmessig opptrådt i revyer og forestillinger på Chat Noir og på 1980-tallet var teatret arena for de store revyene til både Dag Frøland og Dizzie Tunes.

Noen av de andre artistene som har stått på scenen opp gjennom årene er Leif Juster, Kari Diesen, Rolf Just Nilsen, Arve Opsahl, Elisabeth Granneman, Grethe Kausland, Rolv Wesenlund, Harald Heide Steen jr., Kåre Conradi, Hilde Lyrån, Elisabeth Andreassen, Guri Schanke, Hege Schøyen, Kjersti Holmen, Inger Lise Rypdal og Bjarte Hjelmeland – for bare å nevne noen.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å analysere trafikken vår og gjøre nettstedet bedre. Ved å klikke "Godta alle", samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For mer informasjon kan du lese vårpersonvernerklæring.